Oasis Movement

 In Stories

We zijn nu een paar weken in India. De eerste stop was bij de Oasis Movement in Vadodara, Gujarat India. De mensen van deze organisatie hebben we ontmoet tijdens de IDEC in Nepal. Dorianne had ze al ontmoet in de Oekraïne in 2019 en was toen al onder de indruk. Voor mij was het een nieuwe ervaring. Een beetje een vage club die met veel workshops en presentaties de IDEC overbevolkte. Toeval was natuurlijk wel dat wij met ons boek ‘How to create an oasis for development’ ook op de IDEC waren, zo startte de ontmoeting.

Een geheim ingrediënt

Na het lezen van ons boek werd met name Sanji (de grondlegger van Oasis Movement) erg enthousiast, omdat hij veel herkenning vond in wat wij beschrijven en wat zij zien als hun missie voor het onderwijs in India. Oasis zei misschien een belangrijke aanvulling te hebben zijn voor democratisch onderwijs: zij noemen het ‘character education’. Ze nodigden ons uit om deel te nemen aan een drie dagen durende workshop waarin ‘het geheim’ zou worden onthuld en om onze wijsheid in te brengen en mogelijk tot een fusie van inzichten te komen. Wij waren wel nieuwsgierig naar wat die aanvulling zou kunnen zijn, dat is de reden dat wij zijn afgereisd naar India. Ik was ook wat sceptisch: wat denkt iemand te kunnen verbeteren wat wij na 20 jaar noeste arbeid hebben gecreëerd?

Mix van culturen

De beloofde drie dagen werden er tien, waarin we een volledige ‘reis rondom de wereld’ hebben gemaakt. Om te beginnen zaten we in een groep van mensen die allemaal bezig zijn met bijzondere projecten op verschillende plaatsen in de wereld, te weten: Oeganda, Cambodja, Sri Lanka, Rusland, Oekraïne en India. Deze mensen waren uitgenodigd op basis van hun prachtige humanitaire projecten gerelateerd aan democratisch onderwijs. Dat gaf een bijzonder mix van culturen en uiteindelijk een sterk gevoel van eenheid, onafhankelijk van alle verschillen. Gelijkwaardigheid, respect en verbinding voerde de boventoon.

Living, Loving and Learning

De workshop was zeer effectief en kundig in elkaar gezet. Geen trucjes of slimme oplossingen maar echte ervaringen en helpende inzichten. De workshop heeft de naam L3 Course (voor Living, Loving and Learning) en is gericht op de ontwikkeling van leiderschapskarakter. Dat is nog eens een woord voor galgje ;-).
De eerste drie dagen waren gewijd aan het kennismaken met alle deelnemers en een aantal presentatoren van projecten uit India, mensen die allemaal het L3-programma hebben doorlopen. Drie dagen met prachtige verhalen vanuit verschillende plekken van de wereld. Daarop volgde de workshop van drie dagen en daarna kwam de verdieping op de vraag ‘How to pay it forward?’.

Pay it forward

De gehele bijeenkomst was gratis voor de deelnemers, met als enige voorwaarde om het door te geven aan anderen. Dat is ook ons voornemen, om deze inzichten (gratis) door te geven als we terug zijn in Nederland. Interessant om te gaan onderzoeken, ik ben benieuwd hoe wij Nederlanders daar mee om gaan. Want als het gratis is, dan is het eigenlijk ook niets waard, toch? En als het bijzonder is en goed voor iedereen, dan zou het toch gratis moeten zijn? We gaan het zien! De afgelopen weken waren wonderbaarlijk voor ons. We hebben veel te vertellen en komen weer terug met bijzondere schatten die we graag met jullie willen delen. Wordt vervolgd…

Ruud en Dorianne bij een democratische school in India

Recent Posts

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.