Buitenspelen op De Ruimte

 In Stories

Als ik een rondje over ons buitenterrein loop, komen mij een blootvoetse draak en drie dito Pokémons tegemoet gerend. De draak moet gevangen worden voordat hij de trampoline bereikt heeft, want dat is zijn huis en daar kunnen Pikachu en zijn makkers niet in. Maar juist als de draak zich veilig waant, stuift een van zijn achtervolgers dwars door de muur zijn bastion binnen en dát was niet de afspraak. Een turbulente discussie over oude en nieuwe spelregels, die vele malen langer duurt dan het spel zelf, volgt. Als ik een uurtje later nog eens naar buiten kijk, zie ik het gezelschap in grote saamhorigheid en aangevuld met andere sprookjesfiguren rondspringen op de trampoline, verwikkeld in een compleet ander verhaal.

Buitenspelen is belangrijk

Diverse onderzoeken leverden de afgelopen jaren een eenduidig bewijs: buitenspelen is een van de meest leerzame activiteiten die je kunt ondernemen. Je leert je eigen lichaam en geest kennen, je ontwikkelt je fysieke en sociale vaardigheden, je ontdekt de natuur en de ingerichte omgeving. Buitenspelen is een natuurkunde-, een wiskunde- en een biologieles ineen. En op een ander moment een lesje sociale vaardigheden, dramatische expressie of gym.

Bofkonten

Wat een bofkonten dus, die studenten van De Ruimte. Zo’n prachtig schoolterrein om te rennen, te klimmen, te dwalen en te chillen; dat hebben er niet veel. In alle jaargetijden leent het zich voor uitbundig gebruik door alle schoolkringleden. In pompoentijd is Anke samen met studenten druk bezig de ingrediënten voor de lunchsoep bij elkaar te rooien. Ook als er een dik pak sneeuw ligt, lopen Lies en Döske met onze ezel en pony door de wei, waarop we ‘s zomers in een grote kring luisteren naar de thesissen van de studenten die afscheid nemen. En gewoon naar buiten kijken kan ook. We schrijven tijdens Nederlands een gedicht met als thema De hazelnoot, omdat de eekhoorn in de boom naast het raam van de bieb ons afleidt van de examentekst die we aan het analyseren waren.

De Hazelnoot: De noot is klein / Zijn daad is groot / Hij redt de eekhoorn / Van de dood

Ook als we binnen zitten, kunnen we dus buitenspelen. Binnenstebuitenspelen. Het is niet moeilijk als je omringd bent door bomen en dieren. Als je feest kunt vieren in het amfitheater en spookverhalen kunt vertellen om het kampvuur. Wat een bofkonten, daar op De Ruimte…

Opening van het schooljaar in het amfitheater

Recent Posts

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.