Lieuwe: alle tijd voor techniek

 In Stories

Lieuwe (12): Na mijn kijkperiode, een jaar geleden, wilde ik heel graag naar De Ruimte. Maar ik wilde ook nog op mijn oude school blijven tot het einde van het schooljaar, vanwege de eindmusical waar ik in meespeelde en waarvoor ik de techniek deed. Omdat ik zo gemotiveerd was heb ik het voor elkaar gekregen om tot de zomer twee dagen naar De Ruimte te gaan en de andere dagen naar mijn oude school. Dat was wel een uitzondering. Ik vond het leuk dat ik hier al kon zijn en ook nog op mijn oude school afscheid kon nemen. In het begin was het wel wennen, er was een groot verschil. Ik merkte dat kinderen hier minder goed luisteren naar de leraren. Er wordt hier geen straf uitgedeeld, maar het zijn consequenties die je samen afspreekt in de bemiddelingskring. Maar het was ook leuk, naar twee verschillende scholen gaan. 

Mijn schooldag

Hoe mijn schooldagen eruit zien? Ik ga met de trein en de fiets naar school, vanuit Utrecht. Daar doe ik ongeveer drie kwartier over. De eerste keer gingen mijn ouders mee, daarna ging ik zelf. Nu vind ik het heel normaal. Ik check in op school, drink een kopje thee en klets met mensen. Daarna ga ik naar beneden, en bekijk ik een tutorial op YouTube over een subject dat ik nog wil leren, over Arduino bijvoorbeeld. Verder ben ik veel met techniek bezig. Vandaag heb ik samen met een aantal mensen een bankje gemaakt voor in de binnentuin, van een paar pallets. Op school heb ik de spullen om dingen te bouwen, en het is gezellig met andere mensen. Ik vind de hele school wel gezellig eigenlijk. Vandaag was ik even in domein 3, om er even rond te kijken.

Het terrein van De Ruimte is prachtig, en het is vlakbij het bos en de duinen. Ik klim vaak in bomen. Thuis heb ik een boom waar ik op kan liggen en dan ga ik wel eens een boek lezen. Op De Ruimte heb ik ook mijn favoriete bomen, sommige behoorlijk hoog! Ik vind het leuk om te kijken hoe ik zo snel mogelijk naar beneden kan komen. Ik vind het fijn dat ik hier vrij ben. Het gevoel van vrijheid: dat je niet gedwongen kan worden om bepaalde dingen te doen.

Lieuwe klimt zo snel mogelijk naar beneden vanuit een hoge boom.

Doelen stellen

Als je jezelf eenmaal een doel hebt gesteld ga je waarschijnlijk zelf de lessen nemen die daarvoor nodig zijn. Ik ben langzaam de lessen aan het uitbreiden, ik doe nu Duits en techniek. Op mijn vorige school had ik meer lessen, maar was ik continu bezig met dingen die ik niet leuk vond. Ik ben het meeste ook alweer vergeten. Maar de subjecten die ik hier leer blijven langer hangen: Arduino, geschiedenis, Duits en Japans. Ik heb ook een tijdje Russische les gehad, maar ik leer het vooral door een film op een andere ondertiteling te zetten, zo heb ik al mijn Engels geleerd. Ook door het gamen natuurlijk. Ik hou van gamen, ik speel Minecraft en Fortnite. Door het gamen heb ik hele getrainde ogen gekregen, ik kan blind typen en mijn oog-hand coördinatie is heel goed.

Lessen vind ik leuk, en als ik vast zit vraag ik meestal wel om hulp. De manier van de lessen is ook anders. Ik had mijn eerste Duitse les tijdens het koken, we gebruikten de koelkast als whiteboard. We maken dan taart en praten Duits. Maar zelfstudie vind ik het fijnst. Ik leer nu rekenen vooral door tutorials op internet te bekijken.

Jasje en stropdas

De leerlingen op mijn vorige school dachten dat mensen hier in pakken rondlopen omdat het een particuliere school is. Toen moest ik daar erg om lachen. De grap is: sinds kort ga ik zelf met een jasje en stropdas naar school. Nette kleding heb ik altijd mooi gevonden, maar ik droeg het nooit. Op De Ruimte voel ik me vrij om dat te dragen. Ik wil graag serieus genomen worden. Vroeger merkte ik vaak dat ik niet serieus genomen werd terwijl ik wel vaak gelijk had, vooral op het gebied van technische zaken. Op De Ruimte wordt ik veel serieuzer genomen. Hier worden studenten betrokken bij beslissingen.

Lieuwe en Abel, studenten op De Ruimte, staan buiten en dragen een zwart jasje en stropdas
Lieuwe (links) en Abel ‘in pak’

Beheerder van de techniekkelder

Ik ben veel bezig met techniek, thuis en op De Ruimte. Het is heel fijn dat ik daar zoveel tijd voor heb hier. Thuis ben ik veel bezig geweest met stoommachines, maar de evenementen zijn nu gestopt. Vorig jaar heb op een kleine stoomtractor gereden, tijdens Stormpolderrail, ik was de enige bezoeker die het mocht besturen. Ik vroeg of ik dat mocht doen, en de beheerders daar vonden het wel fijn omdat zij een beetje last van hun rug kregen door die kleine treintjes. Dat was echt leuk om te doen! Ik heb plannen om ook hier een stoommachine te bouwen. Ik zocht laatst op hoe duur het is om zo’n tractor te bouwen: iets van 16.000 euro. Een beetje veel om budget voor aan te vragen, haha!

Vaak zit ik in de techniekkelder, daardoor weet ik niet alles wat er gebeurt op school. Maar dat vind ik prima, het is lekker rustig daar. Samen met Koen ben ik de beheerder van de techniekkelder. Ik heb gezorgd voor nieuwe 3D-printers. Soms ben ik er erg druk mee, ik print ontwerpen voor anderen. Lange tijd ruimden we zelf de kelder op, maar sinds kort spreek ik mensen aan op het opruimen. Ik krijg wat meer gezag, merk ik. We hebben nu ook een techniekkring, daarin bespreken we onze plannen en de herorganisatie van de kelder en vragen we budget aan voor nieuwe materialen. Laatst ben ik voor het eerst voorzitter geweest, van de techniekkring. Ik vond het leuk, dat wil ik wel vaker doen!

Lieuwe hangt met zijn hoofd uit een gat in het plafond, hij is bezig met kabels te leggen
Lieuwe (links) en Nanne bezig met het aanleggen van elektriciteitskabels in het plafond van domein 2.

Stage lopen

Ik wil nu even niet teveel plannen, want ik wil studieverlof aanvragen zodat ik stage kan gaan lopen op mijn oude school. Ik wil weer de techniek doen voor de musical. Vorig jaar vond ik dat erg leuk. Ik bediende het geluid, de beamer, de lichten, de rookmachine en de gordijnen. Dus binnenkort ga ik naar de studiekring om het aan te vragen. Ik vind het heel fijn dat ik dat soort dingen kan regelen hier!

Lieuwe last een printplaatje
Lieuwe repareert een printplaatje in de techniekkelder van De Ruimte

Recommended Posts

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.