Thesis in tijden van corona

 In Stories

Donderdag 26 maart en ik heb een huilende student aan de telefoon die er maar niet over uit kan dat ze waarschijnlijk nooit meer in die hoedanigheid op De Ruimte rond zal lopen. Als de scholen dicht blijven tot en met de grote vakantie en dit was je laatste jaar op De Ruimte, dan ben je nu dus klaar. Geen thesis, geen omhelzing met duizend armen, geen groots en meeslepend afscheid. Sommige studenten denken er heel lang over na, jaren soms, hoe dat moment er voor hen uit zal zien. Wie zijn er dan allemaal bij en wat zal er gezegd worden? Komen er foto’s aan te pas, een lied? Moet mijn moeder een beetje huilen, net als toen bij het intakegesprek?

Op De Ruimte is de thesis aan het eind van de schoolperiode een gebeurtenis van belang want alles wat geleerd, ondernomen, gedaan, bedacht en besloten is, wordt gememoreerd en gewaardeerd. Als thesis het proefschrift is dan luidt de these: ‘Deze student is klaar voor de volgende stap.’ Volgens goed Ruimtegebruik vraagt de dossierhouder aan het eind van de bijeenkomst dan nog consent voor die stelling en, 3-2-1: daar ga je dan, lieve schat.

Ik voel een mooi weekend aankomen, ergens in het najaar, als het weer kan. Tenten op het schoolterrein, ouders, geliefden erbij, samen eten, dansen en luisteren naar de verhalen van onze, dan inmiddels oud-studenten. Nadere mededelingen volgen…

Thesis van Elke, oud-student van De Ruimte (2018)

Recommended Posts

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.