Maartens passie voor Lego

 In Stories

Zeven jaar geleden heb ik de overstap gemaakt naar democratisch onderwijs. Ik voelde me niet fijn meer in het reguliere onderwijs, ik raakte er erg overprikkeld. Op De Ruimte voelde ik mij al snel op mijn plek. In het begin heb ik veel in de techniekkelder gewerkt met Heleen en later ook in het atelier met Kim. En ik vond het fijn om op school te kunnen gamen. Eerst met een hele oude laptop van mijn vader en later met mijn eigen laptop. Ik volgde ook wat lessen Spaans, om met mijn nichtje te kunnen praten. Ik ga elke dag op de fiets naar school, meestal samen met mijn broer Robin.

Werk maken van Lego

Op dit moment heb ik mijn eigen bedrijfje, de Crazy Carrot Company. Ik verkoop Lego en Duplo sets. Ik koop tweedehands partijen Lego en Duplo in (soms krijg ik ze ook gedoneerd), zoek de sets uit, maak de Lego schoon en vul ontbrekende en kapotte onderdelen aan en verkoop de sets dan weer. Dit doe ik samen met mijn moeder. We proberen het verpakken en verzenden zo duurzaam mogelijk te doen. De zakjes maakt mijn moeder van reststoffen en voor het verzenden gebruiken we dozen en andere materialen die we al in huis hebben. We hebben een hele verzameling dozen op zolder! Binnenkort willen we ook bureaus op zolder gaan maken om daar gemakkelijker te kunnen werken. Ik vind het heel leuk om voor mijn bedrijfje te werken, veel klanten zijn tevreden en komen vaker terug. Verkopen en de juiste reclame maken is een vak apart, dat merk ik wel!

Lego is mijn passie

Ik heb ook mijn eigen Lego collectie. Mijn mooiste set is een afstandsbestuurbare 4×4 truck van technisch Lego. Verder heb ik veel Harry Potter en Overwatch sets. Zestien uur heb ik gebouwd aan de grootste Harry Potter set die er op dit moment is: Hogwarts Castle (6020 stukjes!). Ik heb ook een MindStorms 3, die kan ik zelf programmeren. Ik kan mijn hobby betalen met het geld dat ik verdien met mijn bedrijfje.

Mijn doel is om bij de Lego-winkel in Utrecht te gaan werken. Te beginnen als verkoper en daarna op te klimmen naar teamleider of filiaalmanager. Ik word niet graag heen en weer gestuurd door een baas en ik vind het leuk om andere mensen aan te sturen en de medewerkers daarbij te betrekken. Ik wil inbreng hebben en aanpassingen in mijn werk kunnen maken. Dat is iets wat ik op De Ruimte geleerd heb.

Waarom ik bij de Lego-winkel wil werken? Lego is al mijn hele leven mijn passie, dus daar blijf ik graag meer over leren. En het lijkt me vet om mijn algemene kennis uit te breiden, doordat ik in de winkel mensen ontmoet vanuit de hele wereld. Het personeel is er erg internationaal.

Maarten (rechts) en zijn broer Robin studeren thuis tijdens de lockdown.

Examens

Op dit moment ben ik van plan om uit te stromen en ik ben aan het kijken hoe ik dat wil doen. Het is nog lastig voor mij om examenlessen te volgen, daar ben ik me nu op aan het focussen. In december heb ik proefexamens gedaan in vier vakken. Dat ging best redelijk. Nu weet ik een beetje wat ik kan verwachten tijdens de schriftelijke examens. Ik zie nog wel op tegen de mondelinge examens. Ik wil graag een diploma voor de zekerheid. Zelf weet ik wel dat ik slim genoeg ben, maar met een diploma kan ik misschien meer kanten op, sommige bedrijven zullen dat wellicht toch van je vragen.

Andere studenten als voorbeeld

Verder probeer ik mijn sociale vaardigheden te verbeteren. Ik wil de tweede Ramon worden, een student die hier lang op school zat. Ramon is echt een voorbeeld voor mij. Hij is aardig, slim, weet hoe je conflicten op kunt lossen en kan goed zijn mening verwoorden. Hij kon met vrijwel iedereen goed opschieten. En wat ik ook inspirerend vind is dat hij zelf gestopt is met gamen en andere dingen is gaan doen. Ik heb ook veel gegamed, vooral veel Minecraft gespeeld met een groep vrienden.

Als ik niet aan het gamen was volgde ik lessen, was ik in het atelier bezig of was ik buiten aan het spelen. Ik heb ook jarenlang gekookt met Hettie en andere studenten, ik volg regelmatig bokslessen bij Lex en Marco heeft mij de liefde voor gitaarmuziek bijgebracht (buiten school om heb ik nu wekelijks gitaarles). Ik ben nu minder aan het gamen en wil meer oefenen in sociale vaardigheden. Gamen kost veel tijd en die tijd wil ik nu meer stoppen in lessen en andere dingen.

Er zijn nog meer studenten die een voorbeeld voor mij zijn in hoe ze sociaal bezig zijn. Om die reden zit ik graag bij ze, doe mee met spelletjes en probeer mee te doen met de gesprekken. Dat is soms ook wel vermoeiend, in het aanvoelen of ik wel of niet mee kan doen. Ik ga ook graag naar buiten, soms heb ik het nodig om even alleen te zijn.

In 2020 zou ik eigenlijk naar Legoland in Denemarken zijn gegaan, maar door de pandemie is dat helaas niet doorgegaan. Maar we gaan een andere keer. Lego blijft nog wel even mijn passie. Ik blijf spelen!

www.crazycarrotcompany.nl

Den Dolder vertelt: Maarten blaast Lego nieuw leven in

Recommended Posts

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.