Brief aan een nieuwe peuter

 In Stories

Lief mens,

Welkom op de peutergroep van de Ruimte. Wat fijn dat je er bent en wat kijk ik ernaar uit om je te leren kennen. Ik ben benieuwd hoe jij kleur gaat geven aan onze groep en hoe we van je mogen leren en genieten.

Hier mag je vrij spelen en op ontdekkingsreis. Je leert hier vertrouwen op je eigen-wijsheid. Want die heb je! En dat is heel handig, want die eigenwijsheid helpt je ontdekken wat je graag wil doen. Waar je blij van wordt of wat goed voelt voor jou. Dat is voor iedereen net een beetje anders. Bijzonder en leuk is dat hè, al die verschillen. Ieder mens is uniek, maar we hebben ook veel gemeen. Zo willen we allemaal graag dingen leren en ontdekken en dat gaat eigenlijk vanzelf als we de ruimte krijgen en ons vertrouwd voelen. We leren allemaal op ons eigen tempo en manier, dat wel. En ik vertrouw je in jouw eigen ontdekkingsreis. Je hebt hier alle tijd en ruimte om spelenderwijs te ontdekken wat bij jou past. Zo leer je te luisteren naar je hart en je lichaam en vanuit daar keuzes te maken. 

Hier op De Ruimte leer je verantwoordelijkheid te nemen voor wat je graag wil (daar horen soms ook minder leuke dingen bij). Als we morgen weer willen verven dan moeten we het netjes opruimen, anders wordt de verf hard.  

Voor ik het vergeet, zet je trommel en je beker maar op tafel daar. Als je trek of dorst hebt, mag je daar aan tafel gaan zitten en wat eten of drinken. Je zal zien dat er dan al snel iemand bij je komt zitten die ook wel wat lust. Voor je binnenkomt doe even je schoenen uit. Hier binnen lopen we op sokken, sloffen of op blote voeten. Net wat je fijn vind. Als we naar buiten gaan trek je aan wat jij wil. Soms krijg je het koud op je blote voeten en dan pak je alsnog lekker je schoenen. 

Peuter met koksmuts speelt in een houten keukentje met kleurige knoppen .

Hier op de groep zie je vaak ook grotere kinderen uit domein 1, die komen dan met ons spelen. Wat vaak heel gezellig is, want ze stemmen af op de behoefte van onze groep. Ze helpen je graag en doen vaak hele interessante spelletjes. Soms is het ook best een beetje druk, ik zorg er dan voor dat de sfeer weer afgestemd is op de wensen van jou en de andere peuters. 

We zitten hier op een hele mooie plek, omgeven door natuur. Door je te omgeven met natuur, is het ook makkelijker om contact te maken met je eigen natuur. Je volgt hier dan ook je eigen natuurlijke ritme. Met actieve en rustige momenten, speel en eetmomenten. Die momenten zijn er iedere dag, maar we plannen ze niet in. We bewegen mee op wat er gebeurt in de groep. 

Je bent hier een onderdeel van de groep en we leren dan ook veel van elkaar. We leren te zeggen wat we graag willen maar ook wat we niet fijn vinden. Dan zoeken we met elkaar een oplossing die voor iedereen goed voelt. Er krijgt hier niemand de schuld als we botsen met elkaar. Wel benoemen we wat er is gebeurt en hoe dat is voor anderen. We spreken af hoe we samen weer verder gaan.  

Je mag hier veel zelf proberen. Wat je zelf kan dat doe je dan ook zelf. Maar als je beker niet open gaat dan help ik of een van de andere kinderen je graag. Lukt het nog niet om de trap van de glijbaan op te klimmen? Oefen en probeer, tot het je wel lukt. Durf je nog niet? Dan wacht je nog even tot je wil het wint van de angst om te vallen. 

drie peuters zitten aan tafel, met grote vellen papier voor zich. verfpotten staan op tafel, en gele en blauwe. De peuter links geeft een groen fles verf aan de middelste. Ze zitten binnen in de ruimte van de peuterspeelzaal op De Ruimte, houten vloer, veel houten speelgoed.

Ik ben altijd in de buurt, ik ben er voor je. Om naar je te glimlachen als je iets moois maakt en je te troosten als je verdrietig of boos bent. Of om te lachen om je grapjes, samen te zingen en te dansen. Mijn naam is Melissa en ik kijk naar wat je doet en maakt. Ik zit vaak op de grond, met een open hart en open armen. Ik ben ook een spelend mens. Ik ben niet alleen een spelend, maar ook een lerend mens. Soms vergeet ik iets, of zit ik even in mijn hoofd, in plaats van dat ik in het hier en nu aanwezig ben. Dat is niet wat ik wil. Zullen we afspreken dat je me dan aan mijn jasje trekt en zegt: joehoe Melissa?!

Ik ben hier omdat ik van mensen en van deze plek houd. Omdat ik geloof in jouw eigen wijsheid en ik die hier wil vieren en de ruimte wil geven in verbinding met de anderen kinderen. 

DIe anderen kinderen kunnen soms wel eens iets doen wat je niet fijn vind. Soms schreeuwt iemand bijvoorbeeld hard en doet het pijn aan je oren. Dan zeggen we dat en spreken we af wat zachter te praten zodat het voor iedereen weer fijn is hier. Want samen zijn we verantwoordelijk voor een prettige omgeving voor iedereen. Dat lijken grote woorden, ik ben net 2 denk je misschien. Maar ik help je uit te drukken wat je niet leuk vind en samen tot een oplossing te komen. Je gaat het allemaal leren en ik doe het je voor. Zo creëren we samen een omgeving waar iedereen zich thuis voelt en zichzelf mag zijn. En zo creëren we misschien op de lange termijn samen een wereld waarin we allemaal onszelf kunnen zijn, en iets bij kunnen dragen door te doen waar ons hart naar uitgaat. 

Dus… wat wil jij vandaag gaan doen?

Een jongetje speelt met een houten trein in de zonnige serre van de peutergroep op De Ruimte.
Recommended Posts

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.