De pioniersfase deel 2: klussen!

 In Stories

Wat een bijzondere tijd was het, de beginperiode! Het was een heuse pioniersfase en samen met ons waren er nog veel meer scholen die startten in Nederland. Er was duidelijk behoefte aan een frisse wind door onderwijsland. 

In oktober 2002 vonden we deze locatie in Soest en sindsdien klusten we elke vrije minuut die we hadden. Want het was een vieze bende. Dit gebouw stond al vier jaar leeg, het dak lekte en de paddenstoelen groeiden uit het oude tapijt. Alles was bruin en somber. Je moest wel een grote fantasie hebben om door die viezigheid heen te kijken! Maar gelukkig deden wij, enthousiaste, idealistische optimisten dat en we leerden elkaar nóg beter kennen en vertrouwen door al deze dingen samen te doen. We gingen ervoor! Nog een laatste oude herinnering aan deze barre tijden is de inpandige dakgoot die in de kleine zaal nog te zien is op het breekpunt, zaal & keuken. Deze zorgde dat de lekkages opgevangen werden en naar buiten afgevoerd. 😉

De kinderen hielpen ook mee

Het team, negen mensen, had vanaf het begin een financiële toezegging gedaan aan de school, en allemaal maandelijks vooraf geld ingelegd waar we de eerste huur van konden betalen en wat aan de inrichting doen. We kochten klusmaterialen, schoonmaakspullen, verf, en vloerbedekking voor €1,- per meter bij de Beurs. Groen, blauw, oranje en lila werd het. De kinderen vonden het práchtig! De kinderen van de oprichters waren nauw betrokken bij alles. Zij hadden ook de Stichtingsstatuten mede ondertekend bij de notaris en hielpen mee met klussen en inrichten. Zij hadden er zin in en vonden de locatie ook geweldig. Wat een ruimte om te spelen!

In het begin mochten we gebruik maken van vleugel 3 zoals we deze nu noemen: de huidige kleine zaal (toen nog grote zaal), toiletten, keuken, computerkamer, kelder, kringenkamer en natuurlijk de geweldige buitenruimte.

Ruud heeft sinds 2003 verreweg de meeste klusuren gemaakt!

Van bruin naar Zweeds rood

We braken de muur uit van de zaal naar de keuken, zo hadden we zomaar een heerlijke open keuken! We kregen twee terrasdeuren van een bevriende aannemer. Er werd een terras aangelegd, geschilderd, schoongemaakt en ingericht.. Dit alles met de oprichters maar ook niet te vergeten, enthousiaste ouders. En wat dacht je van die geweldige schilderklus? Onze school was donkerbruin van kleur aan de buitenkant en nu Zweeds rood. Met z’n allen één dag werk. Wat een geweldige energie en wat een dankbare klus was dat!

Vele handen maken De Ruimte

Vanaf het begin zijn we enorm geholpen door fysieke hulp en schenkingen die ons blij verrasten. Als je ergens voor gaat, trekt dat ondersteunende mensen aan. Dat voelt echt fantastisch en nog steeds! We begonnen met een zaaltje en groeiden stap voor stap dit grote schoolgebouw in. We hebben inmiddels alle ruimtes ‘onder handen’ gehad. En de school is al op velerlei manieren ingericht geweest. Meegroeiend met de behoeften van de schoolgemeenschap, werd de school steeds mooier, beter, efficiënter.. Nog steeds organiseren we elke zomer de zogenaamde K3 dagen: Kamperen, Kletsen en Klussen. Elk jaar staat de school dan weer helemaal op z’n kop en na drie dagen ziet het er weer stralend uit allemaal, klaar voor een mooi nieuw schooljaar. Ook tussendoor organiseren we klusdagen, o.a. voor ons prachtige buitenterrein waar ook van alles te doen blijft.

Kortom samen hebben wij deze school gemaakt tot wat ie nu is. En nog steeds is het belangrijk dat we er met z’n allen de schouders onder blijven zetten. We zijn een particuliere school voor een betaalbare prijs en dat kan alleen als we samen blijven werken en klussen. En behalve dat is het gewoon hartstikke leuk en gezellig om samen te bouwen aan deze heerlijke school voor onze kinderen.


Dorianne is staflid op De Ruimte, en oprichter. In 2003 startte ze samen met haar man Ruud hun dochter Kira en andere ouders met hun kinderen Iederwijs Soest, dat een paar jaar later werd omgedoopt tot democratische school De Ruimte.

Lees ook:
De pioniersfase: het begin!
De pioniersfase deel 2: klussen
De pioniersfase deel 3: vrijheid en afspraken
De pioniersfase deel 4: utopische idealen en de eerste lessen
De pioniersfase deel 5: ouders
De pioniersfase deel 6: de dierenkring

Recent Posts

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.