Tet vertelt: wat is gevaarlijk?

 In Stories

Als peuters tussen de 4 en 5 jaar oud zijn mogen ze naar domein 1. Hun wereld wordt dan in één keer veel groter. Als ze gaan wennen, maken een staflid en wat andere jonge studenten een rondje over het terrein om de grenzen te verkennen. Rafael gaat bijna naar domein 1. Dan moeten we erop vertrouwen dat hij voor zich zelf kan zorgen. Kunnen we dat vertrouwen? Weten ze genoeg? Jawel. Luister maar:

We zitten aan tafel en praten over of Rafael al naar domein 1 durft. Het gesprek gaat vloeiend over op het onderwerp gevaar. Ik vraag wie er weet wat dat is? “Nou, dat het dan niet zo goed gaat met je.” En wat is dan gevaarlijk? Achter elkaar krijg ik de dingen te horen: dat je uit een boom valt. Brand! Dat je onder water bent en dan weet je niet wat je moet doen. Dat je je vinger zeer doet aan de hete pan. Bessen eten. Als je zomaar op de weg loopt en er komt een auto aan en dan moet je naar het ziekenhuis. Vol aandacht maken ze een prachtige opsomming. Als je denkt: die peuters weten nog niets, dan heb je het goed mis! Ze hebben hun oren en ogen open en nemen alle dingen uit de wereld in zich op. En ja, hun wereld wordt groter in domein 1 maar blijft toch ook nog zó veilig.


Tet Lagemaat is staflid op De Ruimte en begeleidt de peutergroep. Ze heeft er haar handen vol aan, maar is er met haar volle aandacht bij. Soms heeft ze even een gaatje om haar observaties op te schrijven en kunnen we er op deze pagina van meegenieten!

Over de peuterspeelzaal: ruimte geven aan kinderspel geeft een krachtige en natuurlijke impuls aan de ontwikkeling van het kind om de wereld om zich heen te ontdekken, te begrijpen en te hanteren. Daarom zijn peuters op De Ruimte vrij om zelf te beslissen wat ze gaan doen, met wie, waar en wanneer.
En dit alles in een veilige en avontuurlijke omgeving.

Elke dinsdag is er open huis van 10.00 tot 12.00 uur, met uitzondering van vakanties. Meld je aan via deze pagina: Open ochtend peutergroep

We zijn op zoek naar een extra begeleider voor de peutergroep!
Heb je interesse? Kijk hier voor meer informatie.

Zie ook:
Tet vertelt: zwaaien met de peuters
Tet vertelt: blaadjes zoeken in het bos
Tet vertelt: groot en klein
Tet vertelt: de ezel en de boterham

Recommended Posts

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.