Films

In de loop van de jaren zijn veel filmpjes gemaakt door onze school en óver onze school. Vaak door studenten, soms ook door stafleden of documentairemakers. Daarnaast bestaan er honderden korte films en documentaires over democratische scholen wereldwijd. Op deze pagina hebben we er een aantal verzameld, aangevuld met onderwerpen die raken aan democratisch onderwijs. Laat je inspireren door alle kennis die inmiddels vergaard is!

Sir Ken Robinson over de paradigmaverschuiving in het onderwijs.

Wat als… er een school zou zijn zonder klaslokalen? Zonder huiswerk? Zonder directeur? Een kort en krachtig filmpje door studenten van de Hudson Valley Sudbury School.

Film door Thomas Overbeeke en Tobie Brons, studenten van De Ruimte (2013)

In deze minidocu zocht Bart van Straaten als ouder antwoord op de vraag: wat doen mijn zoon Jan en al die andere kinderen nou de hele dag op Democratische school De Ruimte in Soest?

De problemen in het onderwijs in een notendop.

Speedcartoon door Kim Bouwman (stagiaire van de HKU) in samenwerking met studenten van De Ruimte (2016)

Zelf weten welke lessen je wanneer doet. Dat kan op de democratische school van Merlijn (12) in Soest. Maar ook in Israël is een democratische school. Mag Shai (12) daar ook gamen? Filmpje van Samsam Magazine, 2017.

Theo Maassen over ‘de bedoeling’ van onderwijs.

Teaser van ‘School Circles’, documentaire over sociocratie op vier Nederlandse scholen.

Vanaf 24 minuten vertelt Erik van Muiswinkel over zijn voorstelling ‘De Oplossing’ en zijn bezoek aan De Ruimte, in het voorjaar van 2017.

Peter Gray – Self-Directed Learning Fundamentals

Nog steeds de meeste bekeken TED-talk, van Sir Ken Robinson, over de vraag ‘Do Schools kill Creativity?’

Trailer van documentaire ‘Schools of Trust’

Een kijkje in één van de oudste democratische scholen: Sudbury Valley School.