Films
In de loop van de jaren zijn veel filmpjes gemaakt door onze school en óver onze school. Vaak door studenten, soms ook door stafleden of documentairemakers. Daarnaast bestaan er honderden korte films en documentaires over democratische scholen wereldwijd. Op deze pagina hebben we er een aantal verzameld, aangevuld met onderwerpen die raken aan democratisch onderwijs. Laat je inspireren door alle kennis die inmiddels vergaard is!
Klik op één van deze onderwerpen of struin op je gemak door alle filmpjes:
De Ruimte – Speelruimte – Democratische scholen – Meer inspiratie
Documentaire 'Ons leven op De Ruimte'
Boy, Luuk, Ramon, Rick en Thomas hebben hun hele schoolleven op een democratische school doorgebracht. Zij hebben elkaar ontmoet op Democratische school De Ruimte in Soest, en daar hun lerend leven zelf vormgegeven. Op hun 18e namen zij afscheid en gingen ieder hun eigen weg.
Hoe is het om veertien jaar in vrijheid te leren? Om zelf te bepalen hoe je schooldag eruit ziet? Wel of geen lessen te volgen? Met of zonder diploma van school te gaan? Wat zeggen hun ouders over hun keuze destijds en hoe kijken ze erop terug?
De film is tot stand gekomen in samenwerking met Bart van Straaten (script), Thomas Overbeeke (montage en camera), Boy Teulings (camera en bewerking), Rijk van Rossum, Janneke Bergmans en de PR-kring van De Ruimte.
Met dank aan Evelien Prins voor de vertaling.
In YouTube is het mogelijk om Nederlandse en Engelse ondertiteling aan te zetten.
Films over De Ruimte
Fenna's leven op De Ruimte
Fenna Verberne heeft vrijwel een heel schoolleven op democratische school De Ruimte in Soest doorgebracht. In dit filmpje vertelt Fenna over hoe het is om veertien jaar in vrijheid te leren en je eigen lerend leven vorm te geven. Over spelen, in bomen klimmen, filosofielessen, slapen, pieken en dalen, en uiteindelijk je eigen weg vinden.
De film is tot stand gekomen in samenwerking met oud-student Thomas Overbeeke (montage en redactie) en de PR-kring van De Ruimte.
Filmpje over De Ruimte door Boy Teulings, destijds student op De Ruimte (2018). Met muziek van Simon Bauke.
Film door Thomas Overbeeke en Tobie Brons, destijds studenten op De Ruimte (2013)
Student Lies en haar ouders zijn te zien in deze uitzending van de EO over jongeren en burn-out. Ze vertellen over de druk die Lies heeft ervaren op haar vorige scholen, o.a. door toetsen, en hoe ze op De Ruimte binnen vrij korte tijd weer zichzelf is geworden. Lies houdt van dieren, buiten zijn en bewegen, dat is wel duidelijk. Heerlijk dat ze daar nu alle ruimte voor heeft!
‘Tussen meten en weten’, van Alexander Oey en Jan Bor, die ook een dagje op De Ruimte kwamen filmen voor deze documentaire (NCRV, 2017).
Zelf weten welke lessen je wanneer doet. Dat kan op de democratische school van Merlijn (12) in Soest. Maar ook in Israël is een democratische school. Mag Shai (12) daar ook gamen? Filmpje van Samsam Magazine, 2017.
Speedcartoon door Kim Bouwman (stagiaire van de HKU) in samenwerking met studenten van De Ruimte (2016)
In deze uitzending van Opium (AVROTROS) vertelt Erik van Muiswinkel over zijn voorstelling ‘De Oplossing’ en zijn bezoek aan De Ruimte, in het voorjaar van 2017. Hij zegt hierin: ‘Ik denk dat kinderen en jongeren veel meer vrijheid en verantwoordelijkheid zouden moeten hebben.’
Het gedeelte met Erik van Muiswinkel start bij 24:06.
Speelruimte
Grote vlokken sneeuw vielen neer op De Ruimte. Binnen een mum van tijd werd ons hele terrein omgetoverd in een witte wereld, een dikke laag perfect materiaal om mee te spelen. Urenlang waren we buiten, jong en oud. Om sneeuwballen te gooien, sneeuwpoppen te maken, te dansen, te fotograferen en naar boven te kijken naar de vallende vlokken. Prachtig en blijmakend.
Wat doe je als je met z’n drieën wil schommelen en er maar twee schommels zijn? Deze studenten vonden een oplossing!
Veel studenten klimmen graag in de bomen op het grote buitenterrein van De Ruimte. Hier zie je Lieuwe vliegensvlug naar beneden komen, hij zit zo hoog dat je ‘m in het begin amper ziet!
Tijdens de regenachtige dagen in maart en april werd de bewegingsruimte van De Ruimte omgetoverd tot skatedisco. Dagenlang werd er in vliegende vaart rondjes gereden, en op een teken van iemand ook weer met z’n allen de andere kant op. Anders wordt je er toch wel een beetje draaierig van.
Marlon, student op De Ruimte, is vaak in het atelier te vinden. Hij gebruikt allerlei middelen om Sonic, een van zijn favoriete figuren, te creëren. Hier heeft hij gebruik gemaakt van papier maché, in dit filmpje legt hij uit hoe.
Tijdens klusdagen kan iedereen komen helpen: ouders, studenten en stafleden. Op deze regenachtige klusdag maakten we van een zware klus een lichte én leuke klus!
Salomé, Melvin en Ot werken vrijwel elke dag in het atelier, met Fimo-klei. Ze maken miniaturen van allerlei voorwerpen: pooltafels, tosti’s, tanks, vliegtuigen, niets is hun te gek!
Golly, de nieuwste band op democratische school De Ruimte oefent in de muziekkelder. Met Luuk, Tom, Julian en Olivier.
Kik, jarenlang een van de beheerders van de techniekkelder, neemt afscheid van De Ruimte. Tijdens zijn thesis laat hij zijn laatste projecten zien die hij daar heeft gemaakt. Wat een lol heeft hij gehad samen met zijn vrienden!
Daniël, Helmer en Silver vormen samen de band Spankfruit en spelen elk schoolfeest het dak eraf! Gelukkig was het deze keer buiten…
Ivo is twee jaar geleden begonnen en doet mee met nationale ‘speedcubing’ toernooien, hij staat op de 22e plaats in Nederland, met de 3x3x3 kubus: 11.78 seconden (zijn persoonlijke record is 8,96 seconden)! Zijn doel is in de top 10 te komen. In dit filmpje zie je nog alle andere kubussen, van 2x2x2 tot 7x7x7. Daar doet hij wel wat langer over. Ruben, die beide filmpjes heeft gemaakt, heeft het daarom een beetje versneld.
Cas begon een jaar geleden met kaarttrucs. Toen hij een paar jaar geleden begon met pokeren merkte hij dat hij de kaarten nog niet goed kon schudden. Hij leerde de basis en ontdekte toen dat het een ‘vak apart’ is: cardistry. Hij leert de trucs van YouTube maar heeft ook zelf moves bedacht: door ongelukjes ontdekt en daarna verfijnd.
Ivo draait zijn hand niet om voor het oplossen van de moeilijkste kubussen, maar zonder handen vergt het wel erg veel geduld… Uiteindelijk is het hem na een half uur gelukt! (Film: Ruben Peters).
Studenten helpen aan het eind van de dag mee met het opruimen van de school. Lau Pieter maakt er een feestje van!
Twee van deze studenten hebben ‘de was’ als schooltaak, de anderen helpen vrijwillig mee. Het is ook wel erg gezellig zo!
Hoe maak je nou eigenlijk zo’n zandbal?
Een aantal enthousiaste studenten rent naar buiten zodra een tropische bui is losgebarsten boven De Ruimte. Geluk is…. volleyballen in de regen!
Meer democratische scholen
Trailer van ‘School Circles’, documentaire over sociocratie op vier Nederlandse scholen, o.a. De Ruimte.
Filmpje door studenten van De Vrije Ruimte, democratische school in Den Haag.
‘Summerhill’, een Engelse tv-serie en film (2008) over de oudste democratische school ter wereld.
Trailer van de film ‘Voices from the New American Schoolhouse’, waarin de studenten vertellen over hun school, de Fairhaven School in Maryland, VS.
Een kijkje in een andere democratische school: Sudbury Valley School (VS).
Deze speedcartoon geeft een korte introductie in het ontstaan van democratisch onderwijs en het concept.
Trailer van documentaire ‘Schools of Trust’, over verschillende democratische scholen (2015). Hier te bestellen: www.tologo.de
Wat als… er een school zou zijn zonder klaslokalen? Zonder huiswerk? Zonder directeur? Een kort en krachtig filmpje door studenten van de Hudson Valley Sudbury School.
Meer inspiratie
Presentatie van Jan Rotmans over onderwijsverandering, op de bijeenkomst Schoolleiders voor de Toekomst.
De problemen in het onderwijs in een notendop.
Sir Ken Robinson over de paradigmaverschuiving in het onderwijs.
Peter Gray – Self-Directed Learning Fundamentals
Nog steeds de meeste bekeken TED-talk, van Sir Ken Robinson, over de vraag ‘Do Schools kill Creativity?’
Op de woorden van Ivan Illich’ ‘Deschooling Society’ beleeft Pinky een nachtmerrie.
Theo Maassen over ‘de bedoeling’ van onderwijs.
‘Van Moed naar Goed, vraagt Moed’, filmpje voor het Unicef Kinderrechten Filmfestival, door studenten van De Vrije Ruimte, Den Haag.
Jan Geurtz vertelt over zijn boek “Het einde van de opvoeding”. Interviewer is Harm Edens. Fragment uit het programma 10x beter van 5 maart 2014. Met dank aan de NTR.