ervaringen op de ruimte

Thirza Brandsma

Ik zit op klokkijken. Ik wil dat Irma me ophaalt voor de les, dat moet ik haar nog eens zeggen, want als ik lekker speel, wil ze me soms niet ophalen. En ik doe Engels, en rekenen bij Rijk. Suzanne komt dan soms helpen, want zij kan goed rekenen. Ik heb al lang geleden leren lezen. Hoe? Gewoon, zelf geleerd. En ik kan nu al best kleine letters lezen. Wat jij schrijft kan ik lezen, ik doe het eerst stil in mijn hoofd en dan kan ik het zo oplezen.

6 jaar, Student sinds 2013
Geïnterviewd in januari 2016

Thomas Overbeeke

Thomas Overbeeke

15 jaar, Student sinds 2004
Geïnterviewd in oktober 2015

Momenteel ben ik druk bezig met mijn examenvoorbereiding en volg ik veel lessen. Ik wil mijn vwo-diploma halen vóór het einde van mijn schooltijd. Als profiel heb ik Natuur en Techniek gekozen met scheikunde, natuurkunde en wiskunde. Ik wil de designwereld in: gamedesign of architectuur.

Volgend jaar wil ik mijn eerste examens gaan doen, ik werk van makkelijk naar moeilijk. Eind 2016 wil ik de rekentoets en de examens voor Engels en maatschappijleer doen en als laatste pas de vakken waar je veel tijd in moet steken. Zoals Nederlands met z’n achttien boeken op de literatuurlijst en het mondeling examen. Ook voor wiskunde moet je heel veel oefenen, iets van zeshonderd uur! Gelukkig heb ik, naast zelfstudie op het internet, ook ondersteuning van mijn dossierhouder, mijn ouders en van mijn vriend Martijn, die hetzelfde profiel heeft gekozen. Dat is echt chill, dat iemand dezelfde examens doet!’

Thomas Overbeeke

15 jaar, Student sinds 2004
Geïnterviewd in oktober 2015

Thomas Overbeeke

Megan Loeff

Ik ben hier behoorlijk actief en neem best veel verantwoordelijkheid. Ik volg veel lessen: rekenen, wiskunde, Nederlands, topografie en geschiedenis. Ik ben rapporteur bij de bemiddelingskring en verder zit ik soms in de schoolkring, waarvoor ik alle moties in de computer zet en het bord klaarmaak waarop de moties staan. Het fijne is dat ik zo een oogje in het zeil kan houden. Ik ben namelijk heel nieuwsgierig en wil altijd alles weten. Ik vind het ook belangrijk dat je in een team kunt samenwerken. Dat hier zo’n goed teamgevoel is, geeft me een warm gevoel!

13 jaar, student sinds 2009
Geïnterviewd in maart 2015

Chris ten Boske

Ik vind deze school heel leuk. Dit is leuker dan andere scholen, daar heb je maar eventjes speeltijd. Het is hier goed, ik speel veel met Vincent. Ik voel me blij. Vincent, Maud, Thijs en Casper zijn mijn vrienden.
Ik speel veel in de bouwhoek. Ik vind de trampo het allerleukste en binnen spelen. Als ik iets leuks aan het doen ben, dan vind ik het niet leuk als papa of mama me komt ophalen.
Het is lekker stil bij papa in de bossen en bij mama in de stad. Mijn opa en oma wonen ook in het bos. Ik hou van het bos en van de stad! Thuis heb ik Minecraft. Ik bouw huizen in Minecraft en zoek andere werelden op en andere huizen. Als ik een fijn huis vind, ga ik er wonen. Als ik er geen vind, maak ik mijn eigen huis. Ik ga dan andere huizen maken voor andere villagers. Ik praat soms Engels met Vincent, papa of mama. Door Minecraftfilmpjes heb ik dat geleerd. Nu ga ik weer spelen!’

5 jaar, Student sinds 2014
Geïnterviewd in maart 2016

5 jaar, Student sinds 2014
Geïnterviewd in maart 2016

Daantje Geertman

Daantje Geertman

16 jaar, student sinds 2010
Geïnterviewd in maart 2016

De vrijheid in het democratische onderwijs spreekt mij erg aan. Dat je op je eigen tempo kan bereiken wat je wil bereiken en dat de weg hoe je daar komt openstaat. Je krijgt de ruimte om dat zelf te bepalen, ook al is het moeilijk om te besluiten wat je wil. Soms moet je radicale keuzes maken, bijvoorbeeld ‘als ik niet mijn examens doe, dan ga ik naar een mbo’. Dan moet ik van deze school en ga ik naar een heel andere school. Dat is een groot ding voor mij, keuzes maken.
De laatste tijd ben ik bezig met de vraag wanneer ik klaar ben met De Ruimte. Ik wil een volgende stap maken en daar ben ik nog niet helemaal uit. Er zal een moment komen waarop ik denk dat ik hier genoeg geleerd heb, maar wanneer dat zal zijn, weet ik niet.

16 jaar, student sinds 2010
Geïnterviewd in maart 2016

Jan van Straaten

Iedereen die zichzelf wil ontdekken zou op De Ruimte moeten komen, of een andere democratische school. Ik doe hier bijvoorbeeld Engels, dat deed ik op mijn vorige school niet. Ik vind lezen wel moeilijk, maar het is hier niet vervelend om er moeite mee te hebben. Ik ben samen met vrienden lezen en schrijven aan het oefenen, bij Irma. Dat is best een rustig clubje en dat vind ik fijn. In mijn vorige klas zat ik met 31 mensen. Tijdens het gamen lees ik ook. Net als Engels: alles wat ik van Engels weet, min 1%, heb ik van Minecraft. Het is een beetje raar om over mezelf te zeggen, maar ik vind dat ik goed Engels kan.

11 jaar, Student sinds 2014
Geïnterviewd in januari 2016

Ervaringen van ouders

Heleen Rijken

Heleen Rijken

Op De Ruimte kan Julian zichzelf zijn. Na een periode van wennen, vrienden maken en gamen maakte hij een mooie stap in zijn ontwikkeling. Hij vertelde ons: “Ik snap niet dat ik vorig jaar nog zoveel games speelde, er is zoveel te doen op De Ruimte. Leren is daar gewoon heel erg leuk. Op een gewone school leer je voor je toetsen maar hier leer je voor jezelf.

Moeder van Julian (13)

Jan-Henk Bouman

Bas is 14 en zit lamlendig voor zich uit te staren. Hij zegt: ‘Weet je, ik zit deze vier jaar nog wel even uit voordat ik weer over het leven ga nadenken.’ Huh? Zo kon het niet langer.

Al sinds groep 5 had Bas onbegrijpelijke lichamelijke klachten. Hij ging elke dag met buikpijn naar school. Sinds 2014 zit Bas op De Ruimte en is hij een ander mens. Hij leeft weer. Hij leert. Hij doet wat hem interesseert. Bas fiets elke dag fluitend 10 km naar school. En terug. Buikpijn? Wat is dat?

In 2014 schreef Jan-Henk een blog over de keuze die Bas samen met zijn ouders maakte om van een reguliere middelbare school over te stappen naar De Ruimte.

Vader van Bas (16)

Jan-Henk Bouman

Esther ter Beek

Esther ter Beek

Moeder van twee achtjarige dochters

Onze dochters voelen zich zó gehoord! Ze hebben een stem en daar wordt werkelijk naar geluisterd. Wat een rijkdom voor nu, maar ook voor later als je leert hoe je kan overleggen. Dat je zó jong al leert dat je gehoord mag worden.
Ze zitten ook in de “winkelkring” en zo zijn ze dus mede verantwoordelijk voor de schoolwinkel. Dat houdt in dat ze afrekenen als iemand wat wil kopen uit de schoolwinkel. Maar ook dat ze het assortiment kiezen. Hoe leuk is het als ze thuis komen en ze vertellen: ‘We wilden graag gedroogde appeltjes in de schoolwinkel, ik heb dat gezegd tijdens de winkelkring en nu gaan we ze bestellen!’. Hoe geweldig voor zo’n kind, als je wensen worden gehoord!
Onze dochters zitten echt zo goed in hun lijf. Ze “staan” er echt. Hun zelfvertrouwen groeit elke dag. Zó fijn en mooi om te zien. Zo vrij, zo blij, zo stevig geaard, zo wijs. Het maakt me zo blij!

Louis Guldemond

Vader van Döske (11)

Zodra Döske op De Ruimte was dook ze de school in, ze speelde zich dagen in de rondte en leerde. Ze leerde zonder bijkans een boek of schrift aan te raken. Ze leerde van de voortdurende interactie met de anderen op school, de studenten en de stafleden. Haar mond stond geen moment stil, haar oren wijd open. Ze speelde, stoeide, werd zo vies dat ze het best in een boerenoverall naar school zou kunnen. En nee, computers en games zijn niet haar ding daar. Buiten spelen des te meer. Eindeloos buitenspelen. En de dingen geheel vanuit eigen belangstelling eigen te maken. Zo is haar relatieve leesachterstand inmiddels als sneeuw voor de zon aan het verdwijnen, buiten schooltijd om, door de Donald Duck. Ze heeft een stapel van meer dan honderd stuks, met elke week een nieuwe erbij. En de Donald Duck van tegenwoordig is helemaal geen makkelijke lectuur voor iemand die matig leest. Ze begon spellend; ze leest graag hardop voor, en eerst zonder enige intonatie. Maar dat is inmiddels veranderd in sprankelend uitgesproken verhalen vol spanningsopbouw. En gaandeweg pakt ze vanalles op aan begrippen. Van inhoudsmaten tot oppervlaktes. Van vitamines tot sushi maken. Van eenwieleren tot Heely-en. Allerlei sociale thema’s. En bomenklimmen, heel veel bomenklimmen.

Louis Guldemond

Vader van Döske (11)

Pssst. Word je blij van al deze verhalen? Check dan ook ons boek of kom naar een open dag.