Anne-Mihr: bezige bij met een eigen bedrijf

 In Verhalen

Anne-Mihr (14) is student op De Ruimte en verveelt zich nooit. In dit interview vertelt ze over haar bezigheden: haar bedrijf op school en thuis, de lessen die ze geeft aan medestudenten en haar passie: dansen. Anne-Mihr houdt van mensen om zich heen en maakt graag lol met haar vrienden.

Vorig jaar kwamen mijn broertje en ik naar De Ruimte. Sinds ik hier naar toe ga heb ik veel minder stress. Ik vind het heel inspirerend hier! Op dit moment neem ik de tijd om uit te zoeken wat ik wil gaan doen en doe alleen maar dingen die ik leuk vind. Daar komt vast wel iets uit waar ik later iets mee wil gaan doen. 

In mijn begintijd heb ik veel meegeholpen in de ‘eetbare tuin’, de laatste tijd kook ik vaak. Ik heb een bedrijf op school en werk met anderen samen. We koken maaltijden die mensen kunnen kopen om mee naar huis te nemen. Alles biologisch natuurlijk! 

Anne-Mihr (links) maakt samen met Djaya pesto

Boscafé

Met koken en een eigen bedrijf heb ik het afgelopen jaar al ervaring in opgedaan in mijn ‘boscafé’ thuis. Op mijn vorige school ben ik een tijdje niet naar school gegaan vanwege de coronamaatregelen. Thuis kon ik online lessen volgen. Ook deed ik danslessen online. Ik zat de hele dag op mijn kamer te studeren. Ik miste mensen, ik zag mijn vriendin maar een keer per week. Mijn moeder raadde me toen aan iets op te zetten waardoor ik in contact kwam met mensen. Ik ben toen een plan gaan bedenken: Boscafé De Seizoenen. In een middag heb ik alles bedacht, zoveel inspiratie voelde ik. Het weekend daarna zijn we al open gegaan, in onze tuin. Ons huis ligt langs een kruispunt van wandel- en fietsroutes, in het bos. Er komen steeds meer mensen!

Ik doe het samen met mijn broertje, mijn vader en mijn moeder. Soms ook met vrienden van ons. Je moet wel de goede mensen hebben, mensen die het ook leuk vinden om te doen. Ik zie het als mijn bedrijf, maar ik kan het niet in mijn eentje. Ik bedenk al de producten die we aanbieden en ik geef opdrachten: ‘Bak jij even de appeltaart?’ ‘ En maak jij de salades?’ ‘Wil jij dan de afwas doen?’ Dan ga ik het rondbrengen.

In principe zijn we elk weekend open. We hebben een postbode in het dorp die regelmatig langs komt om een bakkie te doen. Dat vinden we gezellig, hij krijgt vaak iets van ‘het huis’. Laatst regende het heel erg, toen hebben we thuis bezorgd bij een mevrouw. Dat was leuk om te doen, ik doe dit echt puur voor mijn plezier!

Les geven

Ik merk dat ik vaak een leidende rol heb, ik denk wel dat ik dat van nature heb. Dat zet ik ook in op De Ruimte. Zo geef ik rekenles aan jongere studenten, samen met Irma. Vandaag hebben we tafelbingo gedaan, heel leuk en leerzaam.

Ook geef ik dansles aan de jongere studenten in de bewegingsruimte, voor vandaag heb ik een dans ingestudeerd. Ze komen vaak naar me toe om te vragen wanneer ik weer dansles ga geven en dan vraag ik: heb je een liedje? En dan verzin ik een dansje voor ze. Ik vind het vaak ontroerend dat ik mijn passie aan jonge studenten door kan geven.

Student Anne-Mihr geeft dansles aan jongere studenten op democratische school De Ruimte
Anne-Mihr geeft dansles in de bewegingsruimte

Dansen

Ik dans ook zelf, op school. Dat is wel belangrijk voor mij, ik kan mijn emoties goed kwijt in dansen. Daarvoor zou ik wel het liefst een aparte ruimte willen, zodat ik alleen kan dansen. Misschien ga ik daar een motie voor schrijven. Laatst was ik mijn spitzen aan het repareren en ontdekte ik dat staflid Claudia ook balletdanseres is geweest en op het conservatorium heeft gezeten! Dus met haar kan ik er goed over praten, dat is fijn.

Leiderschap

Over leiderschap gesproken: ik was eens in de schoolkring, tijdens de verkiezingen voor het bestuur. Ik werd verkozen en ik heb ‘ja’ gezegd, ook al wist ik niet precies wat het inhield. Het is nog wel zoeken maar ik vind het wel fijn om erbij te zijn. Omdat ik het belangrijk vind dat er ook studenten bij worden betrokken en ik vind het belangrijk dat alle meningen vertegenwoordigd worden in het bestuur.

Verder klets ik veel met vrienden, we hebben veel lol samen. Ik verveel me eigenlijk nooit hier, er is altijd wat te doen. Soms zie ik iets wat niet netjes is en dan denk ik: dat ga ik even opruimen. Daaraan merk ik echt dat deze school mijn tweede thuis is geworden!

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.