Turkse gasten op de ervaringsdag

 In Verhalen

Op 21 januari kregen we bezoek van vijftien gasten uit Turkije, tijdens een extra ervaringsdag. Eylem Korkmaz had deze mensen op sleeptouw genomen, en was zelf voor de vierde keer op De Ruimte. Hatice İlbay Soylemez, in het filmpje te zien, was erbij als tolk én geïnteresseerde.

Eylem Korkmaz heeft in Turkije o.a. de Alternatieve Educatieve Associatie opgericht en is gepromoveerd op een proefschrift over democratisch onderwijs. Ook heeft ze deze website opgezet, waarin ze een database wil opzetten van alternatieve vormen van onderwijs in Turkije: www.alternatifokullar.com.

Thomas en Philippe leiden de gasten rond

Onze gasten kwamen uit verschillende hoeken van het onderwijs in Turkije, en ze hadden veel vragen. het idee van democratisch onderwijs was voor de meesten niet nieuw, maar ze vertelden dat het nog wel even zal duren voordat het op deze manier mogelijk zal zijn in Turkije.

De dag begon met een rondleiding door studenten, waarna ze een motie leerden schrijven en sociocratisch besluiten nemen in (een gesimuleerde) schoolkring. Tijdens de lunch (gemaakt door studenten), daarna was er genoeg tijd om vragen te stellen. In de afsluitende ronde nam de tolk het woord, en gaf namens iedereen de gezamenlijke indruk weer van de dag, zie het filmpje hierboven.

Groepjes overleggen over de tekst voor de moties

Het was wederzijds inspirerend en we kijken uit naar de volgende lichting uit Turkije!

Zou je ook een keer een kijkje willen nemen in de praktijk van democratische school De Ruimte? Meld je aan voor één van onze ervaringsdagen. 11 maart 2019 is de volgende ervaringsdag! Klik hier om je aan te melden.

Een gezellige en heerlijke lunch, verzorgd door studenten.
Recent Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.