Uitstroom en afscheid

 In Verhalen

Tegen het einde van elk schooljaar is het weer zover: studenten die afscheid nemen van De Ruimte. De uitstroom heeft verschillende redenen, de meeste studenten nemen afscheid omdat ze klaar zijn voor de volgende stap. Die stap ziet er per persoon anders uit: een vervolgopleiding, een tussenjaar, werk. Sommigen hebben zich voorbereid op een lange reis, anderen starten hun eigen bedrijf.

Thesis

De student neemt afscheid in een kring waar iedereen bij kan zijn, de ouders worden vaak ook uitgenodigd. Veel studenten bereiden een thesis voor, op een manier die bij hem/haar past. Daarmee laten ze aan de schoolgemeenschap zien dat ze klaar zijn voor een nieuwe stap.

De thesis van Megan

Verschillende soorten presentaties

Elk jaar is het weer een verrassing hoe de studenten zich presenteren. We hebben performances gezien, muziekuitvoeringen (we hebben vele muziektalenten op De Ruimte gehad) en films. Fleur maakte in 2007 een prachtige film over haar leven op De Ruimte. Adura en Jonas organiseerden een festival als afscheid, met podiumoptredens, springkussen en klimmuur. Over klimmen gesproken: Xavier timmerde vorig jaar een klimwand in de school. En Simon Bauke presenteerde een CD met zijn muziek, een groot project waar ook veel andere studenten bij waren betrokken (film, fotografie, geluidstechniek, ontwerp) en een concert om de CD te promoten.

De thesis van Leeuwerik

Geschiedenis

De meeste studenten vertellen over hun ervaringen op De Ruimte en over hun plannen voor de toekomst. Soms laten ze daarbij foto’s of filmpjes zien. Thomas, al sinds zijn 12e filmmaker, liet natuurlijk zijn films zien, maar hij had ook allerlei voorwerpen meegenomen die symbool stonden voor bepaalde fases in zijn 14 jaar op De Ruimte. Van een oude Nintendo en zelfgemaakte geweren tot vellen papier vol wiskundehuiswerk. Een stukje geschiedenis van De Ruimte, waar veel mensen zich in herkenden. Ook bijzonder: Luuk en zijn dossierhouder betrokken de hele groep bij het op een rij zetten van de gebeurtenissen in zijn tien jaar op De Ruimte. De gezamenlijke herinneringen leidden tot veel herkenning, hilariteit én de ontdekking dat heel veel meisjes verliefd bleken te zijn geweest op hem!

Beeldvorming

Nadat de student klaar is met vertellen kunnen er vragen gesteld worden en volgt er een beeldvorming, waarin iedereen wat kan zeggen tegen degene die afscheid neemt. Vaak zijn dit onvergetelijke momenten, vol humor, herinneringen, eerlijke reflecties, emoties en liefdevolle uitingen. Regelmatig gaan er papieren zakdoekjes rond. Voor ouders is dit ook een bijzonder moment, vaak wordt dan de volle impact gevoeld van hun keuze voor De Ruimte en alles wat het hun kind en henzelf gebracht heeft.

Beeldvorming tijdens de thesis van Megan

Getuigschrift en boekje

Aan het eind van de thesis wordt aan alle aanwezigen gevraagd of ze consent zijn dat de student klaar is voor de volgende stap, en wordt het getuigschrift ondertekend. Daarna krijgt de student het afscheidsboekje, een boekje met foto’s waarin herinneringen staan geschreven en wensen voor de toekomst. Voor veel studenten is het iets waar ze zich echt op verheugen, het is een ongeschreven regel dat je er pas in mag lezen als je je afscheid hebt gehad. Wat er ook echt bijhoort zijn de knuffels na afloop.

Clara ondertekent haar getuigschrift

Afscheid staflid en docent

Dit jaar namen we helaas ook afscheid van staflid Sanne en docent Kim. Hun gewicht in goud waard voor De Ruimte!

Sanne had een tentoonstelling gemaakt van haar 8 jaar op De Ruimte, het hele amfitheater was gevuld met voorwerpen die te maken hadden met al haar activiteiten. En dat was véél! Ze heeft dan ook veel betekend voor ons en vele bouwstenen bijgedragen aan De Ruimte. Veel oudstudenten waren gekomen voor haar afscheid, voor wie Sanne veel betekend heeft. We zullen haar enorm missen. Ze gaat nu haar deskundigheid, liefde en plezier inzetten voor MakED in Leiden, een jonge democratische school. Een geschenk uit de hemel, MakED!

Kim van Veelen, zijn naam zegt het al, heeft ons ook heel veel gebracht. Zijn kunst, kunstenaarschap, gedreven docentschap, speelsheid en creativiteit, zijn rust en wijsheid. Ook hij heeft als staflid en docent veel bijgedragen aan De Ruimte. Hij gaat zijn kunstenaar- en docentschap verder vormgeven in zijn atelier binnen de Culturele Vrijhaven aan de Nijverheidskade in Utrecht. Ook Kim gaan we gaan missen.

Beide hebben gezorgd voor een goede overdracht en we gaan er vanuit dat hun inspiratie voortleeft in de school.

Voor iedereen die afscheid heeft genomen: De Ruimte wenst jullie veel goeds en geluk!

Sanne presenteert haar tentoonstelling

Een van de vele activiteiten die Sanne heeft georganiseerd: stijldansen

Afscheid van Kim in het atelier

Kim en Sanne lezen in hun afscheidsboekjes

Elk jaar liggen ze er weer: de boekjes!

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.