Op excursie – Fijn in Berlijn

 In Verhalen

Nu ik de foto’s zo zie, bedenk ik me dat van alle prachtige dingen die ik in Berlijn gezien heb, onze studenten de mooiste(n) zijn. Zij gaven het Ruimte-concept op zo’n bijzondere manier gestalte in deze week, het was ontroerend, uitdagend én hartverwarmend tegelijk. Zoiets geeft de (onderwijsvernieuwende) burger moed.

Op twee vooraf gemaakte afspraken na: geen alcohol en/of drugs én ontbijt tussen 8.30 en 9.00 uur, was de hele excursie een groot feest van spontane plannen, door groepjes studenten in wisselende samenstellingen gemaakt uitstapjes, reizen met alle soorten van (openbaar) vervoer, heel af en toe alleen in een museum (heerlijk!), samen eten, spelletjes doen in de avonduren en hele mooie en aangrijpende dingen bekijken.

Hoe je een hostel boekt voor 24 personen, waar je kaartjes voor de S-Bahn koopt, wat je wel en niet kunt doen in een onbekende stad met een beperkt budget, welke keus je maakt (met mijn vrienden op stap óf naar dat museum wat verder niemand interessant vindt) en wat je drijfveren zijn: alles kwam aan de orde in Berlijn. Er blijft weinig te begeleiden over als je met studenten van Domein-3 de hort op bent, maar des te meer te genieten. Wat een energie, wat een saamhorigheid, wat een autonomie. En vooral: wat hebben we weer veel geleerd! Mooie stad, Berlijn…


Bibi, een van de studenten van domein 3, wilde graag naar Berlijn en heeft een excursie georganiseerd. In november is een groep studenten met drie stafleden vijf dagen in deze bijzondere stad geweest, precies 30 jaar na de val van De Muur.

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.