Irma’s online klas

 In Verhalen

Dat je dan in een coronacrisis terecht komt en ineens thuis moet werken. Ik dacht nog: “Ach maar drie weken, dat overleven we wel met extra huiswerk en Squla!” Maar na de persconferentie van Rutte wist ik wel beter, ik moest over mijn “online lesgeefangst” heen stappen en aan de bak! In het begin snapte ik echt geen snars van Discord, raakte gefrustreerd. Tijdens een domein 2 overleg zei ik: “Ik ga wel een ander forum zoeken om les mee te geven want dit werkt niet!”

Zoektocht

Mijn Google zoekwoorden daarop volgend waren “online lesgeven”. Al snel kwamen er allerlei programma’s tevoorschijn van Zoom tot Google Classroom. Allemaal heel handig maar dan zou ik dus weer alle studenten daaraan toe moeten voegen met bijvoorbeeld hun e-mailadres. Wat een gedoe, ze zaten immers net op Discord! Ik ben de blogs van Discord maar eens gaan lezen en kwam erachter dat je een eigen klas aan kunt maken.

IC

Irma’s Classroom kreeg een online leven. Grappig genoeg stond er in het bolletje van mijn server ‘IC’, wat een veelgebruikte afkorting is tijdens de coronacrisis. Ik besloot er een profielfoto in te plaatsen en de afkorting verdween. Nu nog leren videobellen. Voor uitleg kon ik zoonlief wel inschakelen want hij is een ervaren Discordgebruiker omdat hij zeer regelmatig gamet met zijn vrienden. So far, so good, ik was er helemaal klaar voor!

De les kan beginnen

Maar zo makkelijk was het niet want nu moest ik dus al mijn lesklantjes nog uitnodigen voor Irma’s Classroom én ze vanaf een andere plek videobellen. Hoe omslachtig kan het zijn? Gelukkig kwam ik erachter dat je niet iedereen één voor één hoeft te bellen maar een groep aan kunt maken. Na een tijdje had ik het helemaal voor elkaar en kon mijn eerste les beginnen!

Kijkje in de huiskamers

Mijn taalles was rijkelijk gevuld met beelden van studenten en ik nam een kijkje in hun huiskamer en zij in de mijne. Terwijl ik over persoonsvorm en stam vertel kwetteren mijn valkparkieten vrolijk mee. De studenten vinden mijn parkieten al snel interessanter dan de persoonsvorm en vragen wat voor vogels het zijn en hoe ze heten.

Tiktok

Daarna vervolg ik mijn uitleg maar wat gebeurt er veel tegelijk! Dit is een greep uit de vele opmerkingen die ik moet plaatsen: “Jongens, als je niets te zeggen hebt, zet dan even je microfoon uit” en “Dat is een heel leuk TikTok dansje maar ik kan je niet zo goed horen, misschien kun je even stil zitten als je iets zegt” of “Als je zo headbangt dan valt je koptelefoon van je hoofd en kan je me niet meer volgen.”

Achteraf kan ik er wel om lachen maar in het moment was het hard werken! Ik kan in ieder geval wel zeggen dat ik over mijn angst van het online lesgeven heen ben en gelukkig weet ik nu (bijna) hoe Discord werkt!

Recommended Posts
Comments
  • Sanne Kreuze
    Beantwoorden

    Geweldig Irma, en dat plaatje van die online parkieten is grandioos gekozen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.