Buitenruimte

Het eerste wat opvalt als je het terrein van De Ruimte betreedt is de enorme buitenruimte. De school heet niet voor niets ‘De Ruimte’! Het buitengebied biedt veel mogelijkheden voor iedereen. De buitenruimte is ruim 2 hectare groot. Om de school liggen grote grasvelden omzoomd door bomenrijen en heuveltjes. Er is een dierenverblijf en een omheinde plek voor de ezels en de pony. Een tuin is in aanleg volgens de principes van permacultuur. Lees hier wat een rijkdom dit voor de school betekent.

Het dierenverblijf

Na vele verschillende onderkomens voor onze dieren hebben we samen met ouders en studenten het dierenverblijf gebouwd, helemaal ontworpen naar de wensen van de dierenkring. De dierenkring verzorgt hier dagelijks de konijnen en cavia’s en de katten Bert en Bliksem hebben hier ook hun mandje staan.

Naast het dierenverblijf is er een kippenhok, en de loopeenden kunnen daar ook een veilig heenkomen zoeken. In het weiland voor het dierenverblijf staan pony Anja en ezel Spring.

De studenten dragen samen zorg voor de dieren, en werken samen

De eetbare tuin

Bij De Ruimte leren studenten vanuit intrinsieke motivatie. Als het kind weet wat het wil doen, gaat het vol overtuiging aan de slag, is het leerproces intensiever en gaat de kennisoverdracht vele malen sneller.

Op De Ruimte lopen ongeveer honderdvijftig studenten jonger dan 22 jaar. Er zijn op dit moment elf stafleden die in samenwerking met de studenten staftaken doen en deels ook docent zijn. Daarnaast is er een grote verscheidenheid aan docenten die parttime aan de school verbonden zijn vanuit een vraag van de studenten.

Buiten spelen

Studenten krijgen op De Ruimte vanaf de eerste schooldag letterlijk de ruimte een eigen leerroute te kiezen. De doorstroming van peutergroep naar basisschool naar voortgezet onderwijs is een natuurlijke weg, op basis van persoonlijke interesse. Zo kunnen onze studenten vanuit hun persoonlijke interesse ook een eigen onderneming opzetten en daarbij passende vakgebieden opnemen in hun programma. Zij worden niet onderworpen aan een eindtoets, maar kunnen hier zelf voor kiezen. Ook kunnen ze (staats)examen doen in het voortgezet onderwijs.

Buiten studeren

Door de leeftijdsmix op De Ruimte (zie ook ‘onderwijsvisie‘), zijn er op De Ruimte geen gescheiden leeftijdsgroepen. Ook de basisschool en het voortgezet onderwijs zijn niet gescheiden van elkaar. Er is dus niet zoiets als een overstap naar de ‘middelbare’, laat staan een brugklas. Studenten van negen jaar volgen lessen op VO-niveau, zestienjarigen frissen hun kennis op tijdens een rekenles met jongere studenten. Alle leeftijden lopen door elkaar heen, de hele dag door.

Het belangrijkste aspect van de leeftijdsmix is dat studenten van elkaar leren. Zo kan het gebeuren dat een jongere student beheerder is van de techniekkelder en een oudere student uitleg geeft over de apparatuur. Je ziet regelmatig dat jong en oud samen een potje schaak spelen, of andere spellen. Dat is heel gewoon op De Ruimte.

de basisschool en het voortgezet onderwijs lopen door elkaar heen op De Ruimte
Jonge en oudere studenten komen elkaar vaak tegen op De Ruimte