De plek waar ik onze dochter dolgraag heenbreng

 In Verhalen

De peutergroep is de plek waar mijn dochtertje echt kan ‘zijn’. Of ze nou in haar slaapzak wil rondrennen of wil knutselen; heel veel kan. Ze bepaalt zelf wat en wanneer ze eet. Of ze een lange broek aan wil of niet. Blote voeten of niet. Oké, als het echt koud is zal de begeleidster haar stimuleren om wellicht iets warms aan te doen, maar ze willen veel vanuit het kind zelf laten komen. Natuurlijk wel binnen veilige kaders.

Er zijn oudere kinderen van de basisschool die komen kijken bij de kleintjes en met ze spelen, geweldig! Ze gaan dan samen ook de ruimte om de school verkennen, de oudere kinderen hebben bijvoorbeeld een klein boerderijtje aangelegd dat ze zelf onderhouden en dieren die ze moeten verzorgen.

Toen we net aankwamen in Amersfoort kwam ze van de meest fantastische plek in Amsterdam, een heel klein groepje van 4-5 onder leiding van gastmama Olga Middendorp. Hier vonden we een grote (antroposofische) opvang die goed voelde, maar wel al heel groot. Bij het wegbrengen was ze (vooral bij mij) niet te stoppen, zo verdrietig. Ik stond huilend bij het hek te wachten tot het over was. Het werd wel steeds minder. Voor de leidsters lastig hun aandacht te verdelen met 12-14 kids. Naar mijn gevoel gingen de aanwezige kinderen nog aanweziger worden en de stille kids zaten in een hoekje met een boekje. Zo voelde dit voor mij…

Snel al verder kijken voor mij. Want ik wilde niet dat ze nog harder moest schreeuwen dan ze al deed :P. Toen kwam ik bij twee ‘anders denkende’ scholen in de omgeving. Eén was praktisch niet handig, maar Democratische school ‘De Ruimte’ paste precies. Wat een thuiskomen! En stiekem gehoopt dat zoiets bestond toen ik zelf naar school ging, ik ben naar een reguliere basisschool geweest waar ik altijd veel te veel praatte en te veel briefjes schreef :P, het aanwezige kind.

Echt, wat een goede keus! Voor mij voelde dit altijd ZO essentieel; de allerbeste plek vinden voor mijn kind als ze niet bij mij is, onder liefdevolle begeleiding van een fijne leidster die met mijn dochter praat, echt praat en naar haar luistert. En daar heeft ze tijd en ruimte voor met 3-4 kinderen per dag :).

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.