Guillermo’s presentatie over zijn opleiding aan het IVA

 In Verhalen

Omdat een aantal studenten aangaf geïnteresseerd te zijn in het IVA, opleiding in Driebergen, nodigden we oud-student Guillermo Rietkerk uit, nu student op het IVA.

Guillermo verscheen in pak, zonder stropdas. Die hield hij in zijn handen, stelde zich voor en terwijl hij begon te vertellen strikte hij relaxed en routinematig zijn stropdas. Hiermee liet hij zien hoe vanzelfsprekend dat gebaar voor hem is geworden, na bijna 4 jaar IVA, waar je elke dag in pak met stropdas moet verschijnen.
Dit wilde hij ook laten zien als contrast met De Ruimte, waar we van alles hebben zien langskomen in al die jaren: Spidermanpakken, Minions-onesies, gothic outfits, korte broeken en t-shirts hartje winter, LARP outfits, prinsessenjurken. Maar studenten in pak zien we eigenlijk alleen tijdens het kerstfeest. Guillermo viel dus behoorlijk op!

Hij vertelde over zijn opleiding, en hoe anders dat voor hem was dan de drie jaren op De Ruimte. Zijn eerste jaren op De Ruimte besteedde hij veel tijd aan spelletjes en ‘sociaal doen’, het laatste jaar heeft hij hard gewerkt voor zijn havo-diploma, maar op een haartje na niet gehaald. Hij besloot dat hij toch graag verder wilde en koos voor het IVA waar hij begon op MBO-niveau. Nu, vier jaar later, is hij bezig met zijn hbo-diploma te halen.

Het was wel even een omschakeling naar het IVA, waar de eerste jaren heel strak zijn gestructureerd. Maar hij koos daar bewust voor en had daar ook veel zin in: ‘Ik ken mezelf, dit was de manier om een papiertje te halen voor mij. Het is een heel proces geweest maar ik wist dat ik dat wilde. Ik heb me nooit tegen de strakke structuur en regels verzet, wat ik wel bij andere studenten zag gebeuren. Zo vind ik het wel grappig dat je een lelijke stropdas moet halen bij de conciërge als je ‘m bent vergeten! Het is gewoon een spel dat je speelt met elkaar. Later tijdens de opleiding krijg je wat meer ruimte voor je eigen projecten.’

Ook is de verhouding tussen docenten en studenten behoorlijk formeel, en spreek je docenten met ‘u’ aan, heel wat anders dan De Ruimte, waar iedereen elkaar bij de voornaam aanspreekt, en gelijkwaardigheid voorop staat. Tegen het einde van de IVA-opleiding wordt het allemaal wat minder formeel en gemoedelijker, vertelt Guillermo.

De nadruk is minder komen te liggen op autoverkoop maar meer op business management in het algemeen. Het bijzondere is dat je in vier jaar van begin MBO naar eind HBO kan werken: twee jaar MBO, daarna kan je verder met een schakeljaar (twee jaar HBO in één jaar, wel pittig volgens Guillermo), en dan nog het laatste jaar HBO.

Hugo, een van de studenten, woont in Driebergen en ziet vaak studenten in dure auto’s. Hij vraagt zich af of dat belangrijk is? Guillermo: ‘In het begin maakt het nog indruk als je met een dure auto naar school komt. Er zijn mensen met een Porsche, maar er zijn ook mensen die een FIAT hebben, sommigen komen op de fiets. En na een paar jaar speelt dat eigenlijk niet zo’n rol meer. Je kent elkaar en uiterlijkheden verdwijnen naar de achtergrond.
Noud vraagt of je een rijbewijs moet hebben? ‘Het is niet nodig om een rijbewijs te hebben, maar wel handig als je stage loopt. En het zou ook jammer zijn als je niet die mooie auto kan rijden tijdens je stage omdat je geen rijbewijs hebt!’

Guillermo vertelt over wat je er leert en wat er leuk is aan de opleiding: ‘Je leert kritisch denken, net als hier op De Ruimte. Nederlandse bedrijven waarderen dat wel. Verder is het heel belangrijk om je te leren presenteren, vanaf het begin oefen je daarin tijdens de opleiding. Dat is soms wel spannend, maar het is mooi om te zien hoe verlegen mensen daardoor steviger worden.
Wat ik mooi vind is dat je écht leert hoe het bedrijfsleven in elkaar zit. En daar heb je voor de rest van je leven wat aan, niet alleen als je in de autobusiness wil gaan werken. Het is een gerenommeerde opleiding, en dat staat ook goed op je CV. Wat ook leuk is: autocoureurs zijn vaak te gast bij ons, we hebben een goede band met die wereld. Een aantal van hen heeft ook bij ons op school gezeten.’

Na zijn presentatie beantwoordde Guillermo nog wat vragen van studenten. Een aantal studenten gaf aan geïnteresseerd te zijn om naar de opleiding te gaan, Guillermo raadde hen aan om naar een open dag te gaan van het IVA en een meeloopdag uit te proberen.

Zoals Guillermo vertelde is een belangrijk onderdeel op het IVA jezelf leren presenteren. Dat is duidelijk gelukt, we hebben genoten van de originele presentatie en heldere uitleg van Guillermo.
Nu is hij bezig met zijn tentamens, na de zomer gaat hij nog een scriptie schrijven. Heel veel succes!

www.iva-driebergen.nl

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.