Wij vieren feest: twintig jaar De Ruimte!

 In Nieuws, Verhalen

Twintig jaar geleden startte ons spannende avontuur en werd De Ruimte officieel geopend, op zaterdag 8 maart 2003. Het was de glorietijd van Iederwijs en onze school heette toen Iederwijs Soest ‘De Ruimte’. Het was een feestelijke dag met veel belangstelling van ongeveer driehonderd bezoekers. De Ruimte werd overladen met cadeaus: een piano, bloemen, planten, bollen, spellen, tegeltjes om te mozaïeken, boeken, poppen en donaties voor de bouw van een klimtoren. 

Boomhutten en piano’s

De klimtoren werd gebouwd en is al lang geleden weer afgebroken, inmiddels hebben we een paar mooie boomhutten, gebouwd door nieuwe ouders en studenten. De piano werd vanaf dag een enthousiast bespeeld, en sindsdien klinken dagelijks pianoklanken in De Ruimte, vanuit de kelder, vanuit de bewegingsruimte. We hebben nu zo’n zes piano’s overal in het gebouw staan. Muziek is altijd onderdeel geweest van het scala aan geluiden in onze school. De andere cadeaus worden nog jaarlijks geschonken door ouders: bloemen, planten, bollen, spellen, tegeltjes om te mozaïeken, boeken, poppen en nog veel meer. Want er wordt enorm veel gespeeld, gelezen, geknutseld. En ons enorme buitenterrein leent zich altijd weer voor nieuwe planten, bloemen, bollen en bomen. Voor vrolijke kleuren in de lente, een heerlijke oogst in de zomer en een ‘Indian Summer’ in het najaar. En het hele jaar door klimmen.

Zeven bomen

Over bomen gesproken, die dag van de opening, 20 jaar geleden, werden er zes noten- en fruitbomen geplant, symbolisch voor de zes studenten op dat moment. En een zevende werd samen met de toenmalige Wethouder van Onderwijs van de gemeente Soest geplant, deze stond voor alle toekomstige studenten. Dat bleek een vruchtbare boom. We begonnen met zes studenten en negen initiatiefnemers, nu zijn er zo’n honderdtachtig studenten en dertig stafleden/docenten. Met alle ouders erbij vormen we een grote en veelzijdige schoolgemeenschap.

Uitdagende tijden

De Ruimte is net zoals het aantal boomhutten gegroeid, volgens op- en afbouw, als een organisme dat zichzelf continu vernieuwt en reorganiseert. We hebben uitdagende periodes gehad, een splitsing meegemaakt, stormen doorstaan, kritiek gekregen, rechtszaken verloren en in hoger beroep gewonnen. Dat ging hier en daar gepaard met een terugloop van het aantal studenten. Maar altijd waren er weer jonge mensen en hun ouders die wat anders zochten, en voor De Ruimte kozen. Twintig jaar later staat democratische school De Ruimte nog altijd fier op de grondvesten van gelijkwaardigheid, verantwoordelijkheid en vrijheid.

De vruchten plukken

In de loop van de tijd zijn we heel wat alumni rijker geworden. In dit jubileumjaar willen we daar de vruchten van plukken en hen vragen hoe het na hun schooltijd met ze is gegaan. Samen met De Vrije Ruimte (ook jarig, 15 jaar) en andere democratische scholen in Nederland maken we een boek met verhalen van oud-studenten. Veel mensen zijn nieuwsgierig wat er van ze is geworden, en wij natuurlijk ook. Het is een feest deze mensen te horen vertellen over hun leven en wat ze meenemen van hun democratische schooltijd de wijde wereld in. Een van de eerste zes studenten is Kira (26), haar hebben we ook geïnterviewd. Zij was zeven toen haar ouders Dorianne en Ruud de school startten:

‘Ik was achttien toen ik wegging. Ik zat al vanaf mijn zevende op De Ruimte, ik voelde dat ik alles had geleerd wat ik hier te leren had. Ik heb even gedacht over nog een jaartje te blijven na mijn examens en nog te genieten van mijn laatste jaar op De Ruimte. Maar toen dacht ik nee, wat ga ik hier nog een jaar doen? Ik kan ook gewoon m’n volgende ontwikkelingsstap gaan maken in de grote wijde wereld. Dus ik was er echt klaar voor!’

‘Ik wil graag bijdragen aan de wereld een beetje beter te maken. Dat is wel iets wat ik mee heb gekregen van mijn ouders. Zij hebben samen met andere mensen deze school opgericht om de wereld een beetje beter te maken. Dus dat is wel een grote invloed geweest.’

Onze mooiste cadeaus

Dit jaar zullen we vast weer cadeaus ontvangen. De bloemen zullen we in stevige vazen zetten, de planten met liefde water geven en de bollen in vruchtbare grond planten. Maar de mooiste cadeaus zijn de studenten die we dagelijks zien groeien en bloeien.
Gisteren kregen we nog zo’n cadeautje van een student, in de vorm van een gesprekje over zijn toekomst, zijn plannen om een overgangsbewijs te halen, zijn afkeer van wiskunde en zijn liefde voor dieren. Een gesprek met aandacht, diepgang en een grap hier en daar. 

We kijken tevreden terug en optimistisch vooruit. Wat gaan de volgende twintig jaar brengen? Een nieuw schoolgebouw? Nog meer democratische scholen in Nederland? We gaan verder met dit avontuur. Na zoveel jaar ervaring kunnen we met overtuiging zeggen dat vanuit vertrouwen, inspiratie, geduld en een flinke dosis liefde uiteindelijk iedereen tot bloei kan komen en als een uniek persoon de wereld in kan stappen om een eigen bijdrage aan de wereld te leveren. En dat gaan we vieren!

 

Met speciale dank aan onze collega’s Dorianne de Groot en Ruud van Middelaar en alle andere pioniers die in 2003 de moed hadden om samen De Ruimte op te richten: Bettine Bakker, Christel Bakker, Peter Hartkamp, Karl van Koppen, Mary Poppelaars, Vera van Randwijck en Daniël Rense.

 


 

Lees ook deze blogs, over de eerste jaren van De Ruimte:

De Ruimte: de pioniersfase
De pioniersfase deel 2: klussen!
De pioniersfase deel 3: vrijheid en afspraken
De pioniersfase deel 4: utopische idealen en de eerste lessen
De pioniersfase deel 5: ouders
De pioniersfase deel 6: de dierenkring

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.