20 jaar lezen op De Ruimte

 In Verhalen

Wat hebben wij veel boeken gekregen in de afgelopen 20 jaar! Het begon bij de feestelijke opening, en de stroom is nooit opgehouden. Regelmatig staat er een doos met boeken in de gang, daar neergezet door een van de ouders. Nieuw leesvoer is altijd welkom. Wat te veel is geven we weer weg, de rest gebruiken we om onze voorraad te verversen. Het lezen gaat altijd door. Met z’n tweeën op de bank, in een rumoerige ruimte met een koptelefoon op, in je eentje buiten op een kleedje in het gras.

Kinderboeken, klassieke romans, Geronimo Stilton, Young Adult, fantasy, dystopische romans. Soms ons eigen boek. Een speciale plaats in de kast is gereserveerd voor Donald Duck, ‘het heilige boek’ volgens onze docent Rijk van Rossum. Veel studenten hebben zo leren lezen en zijn daarna overgestapt op boeken.

Ik kwam hier toen ik vier was en ik ben nu bijna tien jaar. Ik speel heel veel buiten. Maar als het koud is ga ik liever lezen. Ik kan urenlang lezen. Donald Duck en De brief voor de Koning. Ik heb zelf leren lezen, toen ik ongeveer vijf was. Ik ging in een hoekje zitten met een Donald Duck en ik ben eerst de woorden gaan begrijpen door zo te lezen: K… w… i…k… K… w… e… k…. en dan moet dat Kwak zijn! En zo ging het steeds beter. En ondertussen lees ik best veel. Laatst heb ik het tweede Harry Potterboek voor de zesde keer gelezen!’

Mirre, 10 jaar

Ook studenten Sileas en Dieuwertje lezen vaak en veel. Ze nemen hun boeken overal mee naar toe en lezen onverstoorbaar verder bij een kampvuur. Dieuwertje werkt in een boekwinkel omdat ze zo van lezen houdt. Stagiair Iki werkt ook bij een boekwinkel. Ze neemt haar passie voor boeken mee naar De Ruimte, ze neemt regelmatig de tijd voor een boek, of ze leest voor aan studenten. Met kat Bert in de buurt, hoe gezellig kan het zijn?


Hoor wat docent Rijk van Rossum zegt over ‘het heilige boek’ in de documentaire ‘Ons leven op De Ruimte’ (op 16 min)

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.