Het Ruimteschip: samen een zeilboot bouwen

 In Verhalen

Yaron, student op De Ruimte, wilde een houten zeilboot bouwen, en enthousiasmeerde docent Nino. Maar Nino besefte al snel dat het nooit op tijd af zou zijn voor het zeilkamp en dat het waarschijnlijk een langdurig en kostbaar project zou gaan worden. Hij kwam met een ander voorstel: ‘Yo, is het dan niet beter dat we een simpele zeilboot maken en dat we dit zeilkamp al kunnen zeilen? Als dat lukt kunnen we daarna een moeilijkere boot maken.’ Yaron vond dat een goed plan. Ze hingen een poster op met de vraag wie er nog meer mee wilde doen, en al snel vormde zich een groepje bouwers: Nino, Yaron, Moa, Florian, Nanne, Tim en Ethan. Sommige studenten kwamen elke dag helpen, van ’s ochtends vroeg tot in de late middag.

Studenten aan het werk in de kelder, ze tillen samen het houten geraamte omhoog van de zeilboot

Spannend proces

Nino: ‘Het proces was heel spannend. We hadden het allemaal nog nooit gedaan. In de techniekkelder konden we niet werken, daar schreven we meerdere moties over, we moesten zorgen dat we in de garage konden werken.En we verzamelden materiaal: resthout van een vatenfabriek. Het grootzeil en de mast vonden we gratis op marktplaats. De grote buizen zijn tweedehands van marktplaats. De fok is van een surfzeil die ik op mijn 16e gevonden heb bij grofvuil. Toen wilde ik al een zeilboot maken! Er was een heel proces nodig om het voor elkaar te krijgen. Maar dat was ook superleuk en leerzaam! Al met al zijn we er drie maanden mee bezig geweest. Studenten waren enthousiast om er aan mee te werken, waar het kon. Het was heel spannend om het af te krijgen en het in het water te krijgen. De jongens hebben zelf het drijfvermogen proberen te berekenen. Heel grappig: ze hebben het eerst door middel van colablikjes berekend. Hoeveel colablikjes passen er in en hoe zwaar is het dan? Later ben ik even met ze gaan zitten om het goed te berekenen met formules. De berekeningen klopten gewoon, en de ultieme test was natuurlijk de tewaterlating. Dat was geweldig… de bouwers waren trots! Alleen Nanne vond ’t een beetje saai, haha!’

En Nanne was nota bene een van de studenten die er elke dag aan gewerkt had. Blijkbaar was het proces voor hem belangrijker dan het doel. De zeilboot werd Het Ruimteschip gedoopt. Uiteindelijk hebben de kapiteins er elke dag mee gezeild, over zelfsturing gesproken!

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.