Tijd voor rommelen en ontdekken

 In Verhalen

“Mama, dit stukje is 48 meter!” M’n dochter, Enea (7), houdt een rolmaat beet en wijst op het getal 48. Ik wijs de afstanden aan op de rolmaat en leg uit wat millimeters, centimeters en meters zijn. “Waarom staat er dan 5 meter op de buitenkant?” Dus ik leg uit dat het hele lint bij elkaar 5 meter lang is. We trekken hem helemaal uit en leggen hem op de grond. We springen samen van 500 naar 400, 300, 200, 100 en 0. Elke sprong is een meter. Ze snapt het en gaat verder met ontdekken en meten van spullen in de kamer. Soms verspreekt ze zich nog, maar verbetert zichzelf. Ze leert snel.

Wasknijpers zijn leuk

Wat is het leuk om thuis te klussen en aan te rommelen, waarbij de kinderen van alles ontdekken tussen je spullen en er mee aan de slag gaan. M’n zoontje Zeke (5) bijvoorbeeld, heeft ‘de was doen’ ontdekt. Sorteren wat wel en niet in de droger mag, droge was afhalen en natte was ophangen. Alles netjes glad strijken, anders komen er meer kreukels in en de wasknijpers zijn het leukst. Ondertussen voelt hij de verschillende stoffen en hoe veel natter het ene kledingstuk is dan het andere.

Leren in vrijheid, dus ook gamen

Tussendoor laten we ze maar vrij met hun games. Ze hebben een aantal uur per dag die goed gevuld wordt, maar daar pikken ze ook veel op. Ze hebben al grote stappen gemaakt in conflicthantering. 😉 Daarnaast verrassen ze me met waar ze die schermtijd voor gebruiken, zoals m’n oudste zoon Raven (11), die mij aan het einde van de dag meer weet te vertellen over de kruistochten dan ik aan hem.

We missen ons tweede huis

Naast de leuke kleine avonturen thuis, is er nog steeds het gemis. We missen onze medemensen. Valke (9) is echt een mensen-mens en dan is het fijn dat er programma’s zijn zoals whatsapp videochat, FaceTime etc. Maar hij wil gewoon vrij naar zijn vertrouwde plekken gaan, zoals school, waar hij de mensen ontmoet om wie hij geeft: vrienden jong en oud, de studenten en staf. Zijn tweede thuis. Dit raakt me soms even. Het is ook mijn tweede thuis. Vrienden, collega’s, begeleiders van mijn kinderen. De school raakt mijn leven op zoveel vlakken, dat momenteel een groot deel van mijn leven wegvalt.

Van moestuin naar ClassDojo

Nu onderneem ik van alles met mijn kinderen. We zijn begonnen met de aanleg van een mini moestuintje op het balkon. Het is nog wachten tot de zaadjes zijn uitgekomen en verpoot kunnen worden naar de moestuin. Iets waar ik enorm naar uitzag om op school te doen met mijn jonge studenten. Ik neem ze zo veel mogelijk online mee in de gezellig vormgegeven app ClassDojo. We delen daar hoe we de dagen doorkomen, we geven elkaar tips, maar het is niet hetzelfde.

Genieten

Ik geniet van hoe iedereen meedoet en waanzinnig positief blijft, van de steun die we elkaar kunnen geven als het even niet lekker gaat, van het feit dat ik deze geweldige kleine en grote mensen binnenkort weer mag ontmoeten op De Ruimte die we allemaal zo missen. Valke had een goed idee: zodra we weer naar school mogen, moeten we een groot feest geven!

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.